Još 170 miliona evra iz EU

Bez autora
May 03 2010

Posle nedavnog potpisivanja Finansijskog sporazuma o korišćenju 70 miliona evra iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć Evropske unije za 2009. godinu, Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije, potpisaće, krajem maja u Nišu, novi finansijski sporazum sa Evropskom komisijom.Reč je o korišćenju sredstava iz programa IPA 2010, na osnovu čega će Srbiji će biti odobreno još 170 miliona evra evropske bespovratne pomoći, za 26 projekata. Iz finansijskog „paketa” za 2010. biće, između ostalog, podržan društveno-ekonomski razvoj južne Srbije – Jablanički i Pčinjski okrug i jugozapadne Srbije – Zlatiborski, Raški, Moravički i Rasinski okrug (za to će biti odobreno 15 miliona evra)...

Još 170 miliona evra iz EUPosle nedavnog potpisivanja Finansijskog sporazuma o korišćenju 70 miliona evra iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć Evropske unije za 2009. godinu, Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije, potpisaće, krajem maja u Nišu, novi finansijski sporazum sa Evropskom komisijom, saznaje „Politika” od Ognjena Mirića, koordinatora fondova EU u vladi i Đelićevog savetnika.

Reč je o korišćenju sredstava iz programa IPA 2010, na osnovu čega će Srbiji će biti odobreno još 170 miliona evra evropske bespovratne pomoći, za 26 projekata.

Iz finansijskog „paketa” za 2010. biće, između ostalog, podržan društveno-ekonomski razvoj južne Srbije – Jablanički i Pčinjski okrug i jugozapadne Srbije – Zlatiborski, Raški, Moravički i Rasinski okrug (za to će biti odobreno 15 miliona evra). Sredstva će biti obezbeđena i za infrastrukturna ulaganja u visoko obrazovne institucije (25 miliona evra) i superviziju izvođenja radova na putnom Koridoru 10 (10 miliona evra). Sledi novac i za borbu protiv finansijskog kriminala i finansiranja terorizma (2,5 miliona evra), ali i za izgradnju električne podstanice Leskovac–Vranje (28 miliona evra).

Institucije Vlade Srbije do sada su „uspešno odgovarale na godišnje pripreme projekata” koji se finansiraju iz evropskih fondova. „Pripremljeni su projekti za period od 2007. do 2010. godine, ukupne vrednosti od oko 630 miliona evra i započeta je realizacija projekata iz programa IPA 2007, 2008. i 2009.”, navodi Mirić, podsećajući da je Srbiji omogućeno da iz programa IPA za 2009. usmeri 100 miliona evra za direktnu budžetsku pomoć.

Među projektima čija je realizacija počela naš sagovornik pominje program podrške lokalnoj infrastrukturi (45 miliona evra), podršku formiranju instituta za obuku sudija, pripremu programa obuke i sprovođenje obuke za sudije, tužioce i studente (2 miliona evra), onda, nabavku 200 vozila hitne pomoći (10 miliona evra), podršku konkurentnosti privrede (3,5 miliona evra), ali i unapređenje socijalne inkluzije i smanjenje siromaštva (5,5 miliona evra).

Počelo je, kaže, i rešavanje stambenih pitanja izbeglica kroz nabavku građevinskog materijala i kupovinu seoskih kuća i domaćinstava i pružanje besplatne pravne pomoći (10 miliona evra). Tu je i regulisanje brzine, bezbednosti i efikasnosti prevoza na Dunavu izgradnjom odgovarajućeg informacionog sistema (11 miliona evra), reforma srednjeg stručnog obrazovanja (4 miliona evra), kao i usklađivanje sa pravnim tekovinama EU u različitim oblastima.

Srbija, zahvaljujući IPA sredstvima, učestvuje i u osam programa prekogranične saradnje. Od toga, šest programa se ostvaruje sa susedima, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom, Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom. Za to je iz evropske kase namenjeno oko 30 miliona evra za period od 2007. do 2009. godine, što je, kako ističe Mirić, duplo više nego u periodu od 2004. do 2006. godine.

U toku prvih poziva za pripremu projekata prekogranične saradnje dostavljeno je između 58 i 170 projekata za finansiranje, u zavisnosti od finansijske vrednosti samog projekta.

„Broj projekata i njihovo povećanje iz godine u godinu govori o napretku regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu i značaju prekogranične saradnje za stabilnost, ekonomsku saradnju i napredak regiona”, naglašava Mirić, dodajući da se očekuje da naredni  pozivi za pripremu projekata prekogranične saradnje budu raspisani u septembru 2010. godine.

Srbija danas ima pravo da koristi novac iz dva, od pet delova IPA fonda – za pomoć u tranziciji i izgradnju institucija, kao i za prekograničnu saradnju. Mirić, stoga, ističe da se srpska administracija, iako Srbija nije formalni kandidat za članstvo u EU, već godinu dana priprema za mogućnost korišćenja i ostale tri komponente IPA programa – regionalni razvoj, razvoj ljudskih resursa i ruralni razvoj, koji su dostupni državama sa kandidatskim statusom. Trenutno se, objašnjava on, radi na pripremi odgovarajućih strateških dokumenata, kao i na izradi projekata u oblasti saobraćaja, životne sredine, privredne konkurentnosti, zapošljavanja, obrazovanja, socijalne inkluzije i ruralnog razvoja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik